Има 2957 текстови на 423 страни а Вие сте на 65 -та страна

ИЗМЕНУВАЊЕ НА ЈАВЕН ПОВИК бр.04/2018 за доставување на барања за исплата на средства од Програма за финансиска поддршка во руралниот развој за 2018 година - 10.09.2018


Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги известува сите заинтересирани субјекти за поднесување на барања за исплата на средства од Програмата за финансиска поддршка во руралниот развој за 2018 година, дека во Јавниот повик 04/2018 првиот пасус од делот III Висина на финансиска поддршка се менува и гласи...


[повеќе]

Со Европските фондови брзо ќе го развиете земјоделскиот сектор - 04.09.2018

Македонската делегација составена од директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски, посебниот советник за земјоделство на Премиерот, Ленче Николовска, како и советникот на министерот за земјоделство Томе Мојсовски остварија средба со министерот за земјоделство на Бугарија Румен Порожанов. Директорот на АФПЗРР, Николче Бабовски, побара од Порожанов, во наредниот период да се обнови меморандумот за соработка помеѓу Платежните Агенции на двете земји.


[повеќе]

СООПШТЕНИЕ - 01.09.2018


Нови средства за земјоделците кои го обновиле генетскиот потенцијал на стадата, подигнале нови овошни и лозови насади


Од денеска, па се до крајот на овој месец, сите земјоделски стопанства кои се регистрирани во Единствениот регистар на земјоделски стопанства, ќе може да аплицират за добивање на средства од Програмата за финансиска поддршка и руралниот развој, односно преку „Мерката 121, Инвестиции за модернизација на земјоделски стопанства“.

За овие средства ќе може да аплицираат сите земјоделци кои од 1-ви јануари до 30 –ти септември 2018 –та година ги зголемиле стадата, формирале ново стадо, подигнале нов овошен или лозов насад, или пак засадиле повеќегодишни ароматични растенија како ( фацелија, еводија и багрем) на нови површини. Исто така, со овие средства фармерите ќе може да повратат и половина од инвестицијата за набавени оригинални или мелезни високостелни педигрирани јуници (со исклучок на расата Буша), а се признаваат и трошоците за набавка на педигрирани машки и женски приплодни грла овци, кози, оригинални или мелезни на свињи (нерези или низимки), оригинали или хибриди од увоз или со потекло од признаени организации согласно Законот за сточарство.


[повеќе]

ЈАВЕН ПОВИК бр.04/2018 за доставување на барања за исплата на средства од Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој за 2018 година - 01.09.2018


Врз основа на член 7, алинеја 9 од Законот за основање на Агенција за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој („Службен весник“ на Република Македонија број 72/07, 5/09, 43/14, 193/15 и 39/16), Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руалниот развој го објавува следниот ЈАВЕН ПОВИК бр.04/2018 за доставување на барања за исплата на средства од Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој за 2018 година .


македонска верзија | албанска верзија

[повеќе]

СООПШТЕНИЕ - 29.08.2018


Хрватското искуство за повлекување на средства од ЕУ фондовите драгоцено за Македонија


Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој Николче Бабовски, и посебната советничка за земјоделство на Премиерот на Владата на РМ, Ленче Николовска, ја посетија Хрватската Платежна Агенција. Македонските претставници ги прими директорката на хрватската Платежна Агенција, Матилда Цопиќ. Таа на нејзините колеги им ги презентираа придобивките на Хрватска од членството во Европската унија. Директорот на АФПЗРР, Бабовски, се заблагодари за поддршката што неговата колешка Цопиќ и Агенцијата со која таа раководи ја даваат на Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој. Бабовски и Цопиќ, истакнаа дека соработката помеѓу двете Агенции продолжува, но и се зајакнува посебно по потпишувањето на меморандумот за соработка, се со цел во наредниот период земјава да искористи што повеќе европски средства.


„Искуството на Хрватската Платежна Агенција во повлекувањето на средствата од ЕУ фондовите ни се од особено значење со оглед на нашиот евроинтеграциски пат. Размената на искуства, соработката на двете агенции ќе продоолжи и понатаму, а се во интерес на земјоделците и агробизнисмените. – исткана директорот на АФПЗРР Николче Бабовски.[повеќе]

СООПШТЕНИЕ - 21.08.2018


Во тек е процедурата за исплата на средствата за договорите склучени по ИПАРД 2 програмата


Од денеска почна процедурата за исплата на пари за договорите кои се потпишани по последниот повик од ИПАРД 2 Програмата. До денеска, до Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој, се пристигнати 107 барања за исплата, од вкупно 684 договори кои беа склучени минатиот период, а се однесуваат за побарување на средства по Мерките 1 и 3 од ИПАРД 2 Програмата од последниот повик. Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски заедно со директорот на Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски, денеска го посетија земјоделско стопанство „Еуро Лозар“ во селото Лакавица, Штип од каде ја испратија пораката за бенефитот што домашниот агро – сектор го добива со средствата кои се нудат преку ИПАРД Програмата. Директорот Бабовски истакна дека:


„ Денешниот капацитет кој го посетивме има направено инвестиција за набавка на автоматска берачка за вишни, вредна 50 илјади евра, од нив половина од средствата, или 25 илјади евра ќе бидат вратени кај инвеститоторот. Со оваа нова машина, сопственикот на овој капацитет, освен што ќе заштеди на време во берба на овошјето, ќе се забрзат испораките или преработката на овошјата, со што полека, но, сигурно ќе се прилагоди на барањата на ЕУ стандардите. Секако, со оваа инвестиција од ИПАРД 2 програмата ќе останат и повеќе пари не само кај овој апликант, туку и кај сите производители и кај бизнис заедницата, кои имаат добиено средства од ИПАРД Програмите. “ – истакна директорот на АФПЗРР Николче Бабовски.


[повеќе]

ЈАВЕН ПОВИК бр. 03/2018 за доставување на барања за користење на средства од Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој за 2018 година - 23.07.2018


Врз основа на член 7, алинеја 9 од Законот за основање на Агенција за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој („Службен весник“ на Република Македонија број 72/07, 5/09, 43/14, 193/15 и 39/16), Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руалниот развој го објавува следниот ЈАВЕН ПОВИК бр. 03/2018 за доставување на барања за користење на средства од Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој за 2018 година .


македонска верзија и албанска верзија

[повеќе]

Страна:  << Претходна  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65 66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  76  77  78  79  80  81  82  83  84  85  86  87  88  89  90  91  92  93  94  95  96  97  98  99  100  101  102  103  104  105  106  107  108  109  110  111  112  113  114  115  116  117  118  119  120  121  122  123  124  125  126  127  128  129  130  131  132  133  134  135  136  137  138  139  140  141  142  143  144  145  146  147  148  149  150  151  152  153  154  155  156  157  158  159  160  161  162  163  164  165  166  167  168  169  170  171  172  173  174  175  176  177  178  179  180  181  182  183  184  185  186  187  188  189  190  191  192  193  194  195  196  197  198  199  200  201  202  203  204  205  206  207  208  209  210  211  212  213  214  215  216  217  218  219  220  221  222  223  224  225  226  227  228  229  230  231  232  233  234  235  236  237  238  239  240  241  242  243  244  245  246  247  248  249  250  251  252  253  254  255  256  257  258  259  260  261  262  263  264  265  266  267  268  269  270  271  272  273  274  275  276  277  278  279  280  281  282  283  284  285  286  287  288  289  290  291  292  293  294  295  296  297  298  299  300  301  302  303  304  305  306  307  308  309  310  311  312  313  314  315  316  317  318  319  320  321  322  323  324  325  326  327  328  329  330  331  332  333  334  335  336  337  338  339  340  341  342  343  344  345  346  347  348  349  350  351  352  353  354  355  356  357  358  359  360  361  362  363  364  365  366  367  368  369  370  371  372  373  374  375  376  377  378  379  380  381  382  383  384  385  386  387  388  389  390  391  392  393  394  395  396  397  398  399  400  401  402  403  404  405  406  407  408  409  410  411  412  413  414  415  416  417  418  419  420  421  422  423  Следна >>

Menu