Има 2958 текстови на 423 страни а Вие сте на 68 -та страна

ИНТЕРВЈУ - 28.05.2018

Преку поедноставување на процедурите за ИПАРД II програмата, до поголема искористеност на европските средства. Директорот на Агенцијата, Николче Бабовски во интервју за емисијата „Економски магазин“ рече: „Сите нотирани недостатоци, и пречки веќе се надминуваат. Вработените и во Агенцијата, но и останатите надлежни институции заеднички работат за да се надминат проблемите , а со тоа и да се искористат што е можно поголем дел од средствата кои земјава ги има на располагање за наредниот период. Само на првиот повик пристигнати се 1648 барања за сите три мерки.

[повеќе]

СООПШТЕНИЕ - 23.05.2018

Денеска исплатени 3,9 милиони евра пари од субвенции за тутунот

На сметките на 3,828 тутунопроизводители денеска ќе легнат околу 3,9 милиони евра пари од субвенции за тутунот од реколта 2017 – та година. Оваа сума е дел од преостанатите 20 отсто за исплата на субвенциите за тутунот. Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, ги обработува решенијата за преостанатите субвенции за тутунот, и се очекува исплатата комплетно да заврши во текот на следната недела.
[повеќе]

СООПШТЕНИЕ - 22.05.2018

Од утре исплата на субвенции за овошје, градинарски култури и дополнителни субвенции за праски и лубеници

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руалниот развој, утре ќе изврши исплата на 14 милиони денари субвенции за произведено и предадено овошје во преработувачки капацитети, за произведени и продадени градинарски култури во преработувачки капацитети, и за интервентните мерки за дополнителна субвенција од 6 денари за килограм праски и 2 денари за килограм лубеници.

Од оваа сума околу 2,5 милиони денари се за субвенции за произведено и продадено овошје во преработувачки капацитети кои ќе се исплатат на 147 лица, а близу 1,2 милиони денари за интервентната мерка за праски за 56 лица. Околу 9,3 милиони денари се за произведени и продадени градинарски култури во преработувачки капацитети за 278 лица и над 1,1 милиони денари за интервентната мерка за лубеници за 26 лица.
[повеќе]

СООПШТЕНИЕ - 19.05.2018

Заев, Бабовски и Анѓушев во увид на капацитетот во изградба кој повлече најмногу средства преку ИПАРД II програматаПремиерот Зоран Заев, заедно со директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој Николче Бабовски, и вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев, одржаа работен состанок, а направија и обиколка на локацијата каде се гради новата  компанијата „Подгорка“ од Струга. 
Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој Николче Бабовски, рече дека вкупната инвестиција е 5 милиони евра. Половина од средствата се обезбедени од ИПАРД.
„Компанијата „Подгорка“ е инвестиција која преку ИПАРД II повлече најмногу средства досега. 2 милиони и 250 илјади  евра се одобрени од финансиската поддршка. Од нив 1милион и 687 илјади евра се обезбедени од Еу,  и 562 илјади евра од Нациналното кофинансирање.
[повеќе]

СООПШТЕНИЕ - 17.05.2018

ПАРИТЕ ОД СУБВЕНЦИИ ЗА ТУТУНОТ ПОЧНАА ДА ЛЕГНУВААТ НА СМЕТКИТЕ НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ

Над 22 милиони евра средства од субвенции денеска легнаа на сметките на тутунопроизводителите. Околу 20.880 тутунопроизводители или 80 отсто од предвидените средства за оваа мерка веќе се на трансакциските сметки на тутунарите.Ова денеска од селото Ивањевци, општина Могила, го презентираа Министерот за земјоделство Љупчо Николовски, директорот на Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој Николче Бабовски.
[повеќе]

СООПШТЕНИЕ - 15.05.2018

ВО ЧЕТВРТОК ЗАПОЧНУВА ИСПЛАТАТА НА СУБВЕНЦИИТЕ ЗА ТУТУНОТ

Во четврток, оваа недела, ќе започне исплатата на субвенциите за тутунот од реколатата 2017–та. Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, во моментов ги подготвува решенијата за исплата по што ќе следува исплатата на субвенциите.
Според податоците, зголемени субвенции за тутунот од реколтата 2017 ќе добијат над 23.400 тутунари.
Во однос на просечната откупна цена на тутунот, оваа година се постигна убедливо највисока просечна цена од 217,6 денари за килограм.
Со новиот начин на зголемено субвенционирање во три нивоа кој започнува со реколтата 2017, субвенцијата за прва класа тутун е 80 денари субвенција, за втора класа 70 денари и 60 денари е третото ниво за трета и четврта класа како и за дополнителни класи.
Целта на новиот модел на субвенционирање е да се поттикнат тутунарите да произведуваат поквалитетен тутун за да добијат повисока субвенција. Тутунопроизводството е значајна гранка за македонското земјоделство, која што носи девизен прилив од околу 100 милиони евра годишно.
[повеќе]

СООПШТЕНИЕ - 15.05.2018

СО ЕФИКАСНА ИСКОРИСТЕНОСТ НА ЕВРОПСКИТЕ ФОНДОВИ ДО МОДЕРНО И КОНКУРЕНТНО ЗЕМЈОДЕЛСКО ПРОИЗВОДСТВОМодернизација, прилагодување кон европската регулатива, и поголема апсорпција на средствата од ИПАРД програмите. Ова се заклучоците од првата Бизнис конференција на тема „Менаџирање и искористување на Еу фондовите.“ . По добивањето на безусловната препорака од Европската комисија, за отпочнување на преговорите за влез во Европската унија, повеќе од било кога како држава треба да работиме на исполнување на препораките од Европската Унија во делот на земјоделството. Затоа како што рече директорот на Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и рурален развој Николче Бабовски, Македонија мора да се фокусира на правење конкурентен, квалитетен производ кој ќе овозможи преработувачката индустрија да повлече што поголем дел од предвидените 80 милиони евра. Според Бабовски, најдобар доказ за тоа се и големиот број на апликации.

- Интересот е голем и кај земјоделците и кај преработувачката индустрија, а тоа го потврдува и бројот на апликации кои на првиот повик од ИПАРД 2 достигна 1.648. Ќе направиме се за максимално да ги искористиме средствата од ЕУ,- рече директорот на АФПЗРР Николче Бабовски.
Во обраќањето на конференцијата Бабовски потсети дека изминатите години Македонија искористи незначителни 17 отсто од расположливите средства.

[повеќе]

Страна:  << Претходна  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68 69  70  71  72  73  74  75  76  77  78  79  80  81  82  83  84  85  86  87  88  89  90  91  92  93  94  95  96  97  98  99  100  101  102  103  104  105  106  107  108  109  110  111  112  113  114  115  116  117  118  119  120  121  122  123  124  125  126  127  128  129  130  131  132  133  134  135  136  137  138  139  140  141  142  143  144  145  146  147  148  149  150  151  152  153  154  155  156  157  158  159  160  161  162  163  164  165  166  167  168  169  170  171  172  173  174  175  176  177  178  179  180  181  182  183  184  185  186  187  188  189  190  191  192  193  194  195  196  197  198  199  200  201  202  203  204  205  206  207  208  209  210  211  212  213  214  215  216  217  218  219  220  221  222  223  224  225  226  227  228  229  230  231  232  233  234  235  236  237  238  239  240  241  242  243  244  245  246  247  248  249  250  251  252  253  254  255  256  257  258  259  260  261  262  263  264  265  266  267  268  269  270  271  272  273  274  275  276  277  278  279  280  281  282  283  284  285  286  287  288  289  290  291  292  293  294  295  296  297  298  299  300  301  302  303  304  305  306  307  308  309  310  311  312  313  314  315  316  317  318  319  320  321  322  323  324  325  326  327  328  329  330  331  332  333  334  335  336  337  338  339  340  341  342  343  344  345  346  347  348  349  350  351  352  353  354  355  356  357  358  359  360  361  362  363  364  365  366  367  368  369  370  371  372  373  374  375  376  377  378  379  380  381  382  383  384  385  386  387  388  389  390  391  392  393  394  395  396  397  398  399  400  401  402  403  404  405  406  407  408  409  410  411  412  413  414  415  416  417  418  419  420  421  422  423  Следна >>

Menu